Blog
Značaj mlečnih proizvoda za razvoj dece
- 2. April 2021.
- Posted by: Marija
- Category: Razvoj deteta Zdrav život Zdrava prehrana
Mlečni proizvodi su važan i često zastupljen element u ishrani dece. Kravlje mleko je jedno od prvih namirnica koje dete proba nakon prelaska sa majčinog mleka, već nakon prve godine života.
Ovo mleko se uvodi u ishranu bebe tek nakon navršenih godinu dana, jer do tada nema dovoljno razvijeni digestivni sistem koji je u mogućnosti da vari proteine iz kravljeg mleka.
Ipak, kravlje mleko je po stavu struke, nakon navršenih godinu dana života deteta vrlo preporučljiva namirnica, zbog svog visokog nutritivnog kvaliteta. Mleko je namirnica koju mnogi nutricionisti nazivaju nutritivno savršenom, zbog fantastičnog balansa između sadržaja mikro i makro nutrijenata, kao i niske kalorijske vrednosti.
Mlečni proizvodi su namirnice koje obiluju proteinima, kalcijumom, kalijumom, vitaminom D, vitaminom B2, B3 i B12, vitaminom A, fosforom i drugim, a usput su i jako neutralnog, finog ukusa koji se uglavnom dopada deci.
Mlečni proizvodi su često neke od omiljenih namirnica dece, a više o značaju mlečnih proizvoda za razvoj dece saznajte čitajući ovaj tekst!
#1 Mleko i mlečni proizvodi su važan izvor kalcijuma
Od malih nogu slušamo kako je mleko važno za jake zube i kosti, a kalcijum je upravo mineral koji tome doprinosi. Mleko i mlečni proizvodi jedni su od najbogatijih namirnica ovim mineralom. Pored zdravlja kostiju i zuba, kalcijum je važan i u regulaciji koagulacije krvi i mišića, uključujući i srčani mišić.
Bitno je napomenuti da se naša koštana masa oformljava od detinjstva pa sve do ranog odraslog doba, nakon čega koštana masa počinje da opada. Upravo zato, mleko i mlečni proizvodi su korisni za decu budući da su ova namirnica bogata mineralom koji pospešuje stanje naših kostiju odnosno koštane mase.
Primera radi, dnevne potrebe kalcijuma dece u starosti od 1 godine do 3 godine, je 350 miligrama, a one se mogu zadovoljiti ispijanjem 300 mililitara mleka, što je otprilike jedna i po čaša, ili jedna veća čaša mleka. Kalcijum se u većim količinama može naći i u mlečnim proizvodima, kao što su sir i jogurt, kao i u drugim namirnicama poput brokolija i ribe.
Ipak, postoji razlika u bioraspoloživosti kalcijuma u zavisnosti od hrane. Odnosno, naše telo ne apsorbuje podjednake količine kalcijuma iz svih namirnica. Pa bi tako npr. 240 grama jogurta ili mleka, obezbedilo telu 300 mg kalcijuma, od kojih će naše telo moći da apsorbuje 96 miligrama.
Šta je sa drugim namirnicama koje sadrže kalcijum i zbog čega su mlečni proizvodi bolja opcija?
Za tu istu količinu apsorbovanog kalcijuma, morali bi da pojedete 320 gr brokolija ili neverovatnih jedan kilogram i trista grama spanaća, ili čak 150 gr tahinija (paste od susama). Upravo zbog ovoga se mleko podrazumeva kao osnovni izvor kalcijuma, budući da nudi dnevne potrebe za mineralom u realnim količinama.
Pojesti kilogram spanaća za jedan dan je prilično nerealan zahtev, iako se spanać treba konzumirati zbog svojih drugih nutritivnih kvaliteta. Naravučenije je ipak, da kada je unos kalcijuma, tako važnog minerala u razvoju dece, u pitanju – mlečni proizvodi nemaju konkurenciju i superiornije su namirnice u odnosu na bilo koju drugu.
#2 Mleko i mlečni proizvodi su nutritivno kvalitetne namirnice
Kada je reč o kalcijumu, odnosno apsorpciji ovog minerala, neizostavno je i pomenuti vitamin D, koji je ključan u ovom procesu. Nezadovoljavajući nivo vitamina D u organizmu, dovode do smanjen apsorpcije kalcijuma. Mleko sadrži oba ova mikronutrijenta, zbog čega je i stekla status savršeno nutritivne namirnice.
Mleko je bogato proteinom, makronutrijentom koji učestvuje u gotovo svakom procesu u organizmu. On igra ulogu u metaboličkim reakcijama, imunom sistemu, doprinosi energiji i oporavku ćelija i ima još mnogo drugih važnih funkcija. Upravo zbog toga, optimalan unos proteina za vreme odrastanja dece je od ključne važnosti za pravilan razvoj.
#3 Jogurt potpomaže zdravlje digestivnog sistema
Jogurt je uz sir jedna od najzastupljenijih namirnica na bazi mleka u ishrani, a njegov blagodetni uticaj na digestivni sistem je i naučno dokazan. Ovaj mlečni proizvod bogat je probiotskim kulturama, odnosno dobrim bakterijama koje regulišu varenje, i omogućavaju optimalnu apsorpciju nutrijenata iz hrane.
Redovnim ispijanjem jogurta, deci se omogućava pravilan razvoj i podrška digestivnom sistemu, a uz to je i jedan od najomiljenijih napitaka dece, koje se idealno slaže uz svaki slani doručak. Popularna je kombinacija jogurta sa voćem, koje takođe sadrži nutrijente blagotvorne nutrijente potrebne za razvoj organizma.
Na samom kraju, značaj mleka i mlečnih proizvoda na razvoj dece ogleda se i u njihovom finom ukusu u kom uživaju deca svih uzrasta. Među mnogim ljudima, ali i decom, zdrava ishrana je gotovo sinonim za neukusni obrok, a mleko i mlečni proizvodi upravo predstavljaju odstupanje u ovom pogledu.
Uvrstivši mlečne proizvode u ishranu dece, znaćete da ste im obezbedili zdrav i ukusan obrok, koji podržava njihov pravilan rast i razvoj, ujedno im stvaravši zdrave navike za ceo život.
Nadamo se da ste u ovom tekstu dobili odgovore na pitanja koja su vas zanimala, te da ćete sada znati i da objasnite vašem mališanu zbog čega su mlečni proizvodi važni za njega i njegov razvoj.