Blog
Poreklo hrane – uobičajena, organska i GMO hrana
- 3. April 2018.
- Posted by: Marija Stefanovski
- Category: Aktivnosti Zanimljivosti
Nekada su ljudi, posebno na našim prostorima, koristili u svojoj ishrani svu hranu, uključujući voće, povrće, mesne i mlečne proizvode, bez sumnje u njihov kvalitet. Sa dolaskom proizvođača giganata i svetske hiperprodukcije, kvalitet hrane se drastično promenio i hrana je sve sumnjivijeg porekla.
Ovakav trend je uočljiv u razvijenijim zemljama poput SAD-a, Kine, Kanade, u kojima se već uveliko prozvodi GMO hrana, mada se odnosi i na kvalitet hrane na tržištu u zemljama koje hranu uvoze.
GMO namirnice – genetski modifikovane namirnice, su uzgojene kombinovanjem gena različitih organizama – biljaka, životinja, mikroorganizama. Na taj način se povećava brzina rasta i otpornost na spoljašnje faktore, štetočine i klimatske uslove.
Veliki broj naučnika smatra da GMO hrana ne predstavlja veći rizik po ljudsko zdravlje od konvencionalne i organske hrane. Međutim, u nekim slučajevima, može izazvati alergijsku reakciju – npr. ako je neko alergičan na lešnik, a pojeo je namirnicu koja sadrži gen lešnika, vrlo je moguće da će se pojaviti alergija.
Postoje dva načina da razlikujete GMO hranu od ostale hrane:
-
Pažljivo čitajte nalepnice na proizvodima
- Voće i povrće uzgojeno na uobičajen način ima četvorocifrenu šifru na nalepnici
- Organski uzgajani plodovi sadrže petocifrenu šifru, koja počinje brojem 9
- GMO proizvodi imaju petocifrenu šifru, koja počinje brojem 8
-
Obratite pažnju na izgled proizvoda
GMO voće i povrće uvek izgleda savršeno, ima pravilan oblik, glatku površinu, savršenu boju, pomalo izgleda plastično. Voće i povrće koje je napadnuto insektima, prilično je sigurno organskog ili konvencionalnog porekla.
Sa druge strane, postoji dilema da li koristiti uobičajenu ili organsku hranu.
Uobičajen način proizvodnje hrane podrazumeva upotrebu pesticida, hebricida i hemikalija, kako bi se hrana zaštitila od štetočina.
Takav način uzgoja hrane doveo je do povećanja zagađenosti zemlje, a samim tim i smanjenja uslova za proizvodnju hrane.
Generalni stav, koji vlada među naučnicima, je da je organska hrana zdravija, nego ona uzgajana na uobičajen način, zato što sadrži više antoksidanata, a manje toksičnih metala i manje pesticida.
Danas je organska poljoprivreda moderna verzija prirodnog uzgajanja, čiji su proizvodi skuplji, zato što je potrebno mnogo više novca napraviti je.
Prinosi su manji, proizvodi ne izgledaju lepše i veće, jer nema genetskih modifikacija, ali su svakako boljeg ukusa i lepše mirišu od uobičajenog i GMO voća i povrća.
U Brainobrain-u se deca na časovima, preko raznih edukativnih i kreativnih radionica i aktivnosti, upoznaju sa poreklom hrane i načinom proizvodnje, kao i sa izgledom voća i povrća.
Autor : Gorana Stojanović, dipl. specijalni pedagog i BrainOBrain edukator
Resursi:
http://mogujatosama.rs/3-pouzdana-nacina-da-razlikujete-gmo-od-organske-hrane-12900