Blog
9 namirnica koje hrane mozak
- 6. April 2017.
- Posted by: Marija Stefanovski
- Category: Razvoj deteta Zanimljivosti
Svi roditelji znaju da je ishrana jako važna za pravilan razvoj deteta. Ipak, često potcenjujemo značaj sastojaka zdravih namirnica na razvoj mozga, sposobnost deteta da se koncentriše ili da pamti važne informacije.
Ukoliko želite da vaši mališani bez problema usvajaju školsko gradivo, uvek imaju dovoljno energije i lako se koncentrišu na časovima, ovih devet namirnica definitivno treba da se nađu na meniju što češće.
-
Kelj
Ovo je superhrana za mozak koja je prepuna antioksidanata i pomaže razvoju moždanih ćelija.
-
Spanać
Znali smo da je spanać sjajan za naše zdravlje (kao i većina zeleniša koji deca generalno baš ne vole da nađu na svom tanjiru). Ono što je najvažnije kod ove biljke je to što zadrži veliku količinu gvožđa koje podiže energiju organizma i podstiče koncentraciju.
-
Riba
Ovde su pogotovo dobre tuna, losos i sardina kao odličan izvor Omega 3 kiselina. Omogućavaju lakše obnavljanje moždanih ćelija i bolje pamćenje
.
-
Paradajz
Likopen (crveni pigment iz paradajza) štiti moždane ćelije od slobodnih radikala.
-
Borovnica
Ove ljubičaste bobice podstiču koncentraciju i poboljšavaju pamćenje, ali u isto vreme podstiču i motoričke sposobnosti. Ovo važi i za ribizle.
-
Orah
Kao i svo orašasto voće, orah sadrži veliku količinu vitamina E i cinka koji pozitivno utiču na kognitivne sposobnosti. Orah čuva mentalno zdravlje.
-
Jaja
Proteini iz jaja poboljšavaju koncentraciju. Zbog holesterola se često izbegava žumance, ali to ne morate raditi, samo budite umereni.
-
Grčki jogurt
Kada se radi o punomasnom grčkom jogurtu, najbolje je pomešati ga sa žitaricama. Tako nastaje fantastična zdrava bomba koja ima višestruki pozitivan uticaj na organizam.
-
Crna čokolada
Ovo je izuzetno zdrava poslastica. Osim što je ukusna, crna čokolada omogućava da do mozga stiže dovoljna količina krvi. Ipak, sa njom nikako ne treba preterivati. 25g dnevno je sasvim dovoljna količina. Uvek birajte tamnu čokoladu sa što većim procentom kakaoa.