Blog
5 poslastica koje možete praviti sa decom
- 25. September 2020.
- Posted by: Marija
- Category: Razvoj deteta Vaspitanje Zanimljivosti Zdrav život
Da li ste znali da u Francuskoj i bebe uče da kuvaju. Deca u Francuskoj počinju da pomažu mamama u pravljenju kolača već od prve godine!
Francuzi smatraju da decu treba naučiti strpljenju. A šta je bolje od pravljenja kolača, jer moraju da sačekaju da se ispeče i ohladi pre nego što ga probaju? Takođe, na taj način deca uče brojanje, merenje i razlomke. Jedan od prvih recepata koje tamošnja deca uče da savladaju, jer su uputstva laka, a kao merica se koristi prazna čaša za jogurt.
Možda ćete pomisliti da je svo ovo pečenje samo jedan od načina da se poklekne pred svim tim kolačima. Ali nije. Čitav postupak uči decu da se kontrolišu. S obzirom na to da se sastojci moraju stavljati u određenoj količini i određenim redosledom, takođe je i odlična lekcija za jačanje strpljenja. Kako bilo, makar jedete domaću hranu, u koju znate šta ste stavili, kao i da nema svih onih štetnih dodataka koji se stavljaju u industrijske namirnice.
“Pečenje” karaktera
Ustanovite „francuski dan“
I, da li imamo samo trenutak da zastanemo i zapitamo se da li ipak, postoji neka tajna veza izmedju hrane i vaspitanja, odgoja? I to ne samo u smislu „ovo je zdravo, a ono nije“, „ovako je pristojno“ ili „tek na četiri sata i treba da se jede, jer u suprotnom svaki put aktiviramo insulin, i činimo veliku štetu na duge staze“, ili bilo šta slično; već u onom prostodušnom, koji svaki roditelj, bez obzira na nivo obrazovanja ili posvećenosti zdravom životu, intuitivno poseduje. Ne moramo baš uvek da šaljemo decu na privatne časove, ili da im drzimo predavanja o strpljenju, disciplini i samokontroli. I, u tom smislu, krajnje je vreme da prepoznamo i tu tananu vezu između hrane i odgoja.
Uzmite upravo ovo pečenje kao primer: deca ne vole stroga pravila. Deca vole kolače. Odrasli vole kolače. Deca vole da muljaju i da se prljaju. Odlično, ovde baš ima toga koliko treba. Vole da stvaraju- i to rade. Vole da su veliki i korisni. I sto je najvažnije -vole da provode vreme sa vama, u prici, pesmi, smehu. Iskoristite to! Podučite ih matematici, aritmetici, geografiji, filozofiji, bilo čemu što vama leži ili što je njima potrebno. Usvojiće znanje mnogo brže, naročito ako budete redovno ponavljali, pa recimo, ustanovite francuski dan, dan kada pravite kolače. Uživaćete, učićete zajedno, saznaćete nove stvari i o sebi i o njima. Evo nekih recepata koje možete da pravite sa svojom decom.
Brzi kolač sa jogurtom
-2 čaše (180 ml) jogurta (zadržite čaše za merenje ostalih sastojaka)
-2 jaja
-2 merice šećera
-1 kašičica vanile
-malo manje od 1 merice ulja
-4 merice brašna
-1 ½ kašičica praška za pecivo
-1 merica čokoladnih mrvica ili 2 merice šumskog voća (po želji)
-pavlaka, po želji
-šećer u prahu, po želji
Kako se pravi: Zagrejte rernu na 190 C. Obložite okrugli pleh prečnika 23 cm papirom za pečenje. U većoj činiji, pomešajte jogurt, jaja, šećer, vanilu i ulje. U drugoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. Suvu mešavinu dodajte vlažnoj smesi i mešajte dok se ne sjedine. Dodajte čokoladne mrvice ili voće. Prebacite smesu u pleh. Pecite 35-45 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju i ne postane elastično. Pustite da se ohladi. Ukoliko želite, pospite šećerom u prahu ili servirajte sa pavlakom.
Palačinke
Izmešajte 1 jaje, malo soli, šećera dobro mikserom, dodajtee 1 kašiku ulja, času kisele vode, 2 šolje mleka i brašna. Smesu dobro izmutiti i napraviti da bude gušća. Peći u tiganju i mazati nutelom, džemom, plazmom i topljenom čokoladom.
Koh sa mlekom
-6 jaja
– 8 kašika šećera
-3 kašike brašna t-400
-4 kašike griza
-1l mleka
-1 kesica vanilin šećera
Kako se pravi: Posebno se umute dobro žumanca sa 6 kašika šećera, postepeno se dodaje brašno i griz i strugana kora limuna. Izmuti se 6 belanaca u čvrst sneg i polako umeša. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite na 220C dok se ne zarumeni i ne poraste. Mleko posebno ugrejte, zašećerite sa 2 preostale kašike šećera, dodajte vanillin šećer i njime prelijte pleh. Ostavite da koh upije dobro mleko.
Medenjaci
-5 kašika šećera
-1 kašika cimeta
-1 kašika meda
-5 kašika maslaca
-1 jaje
-Brašno (koliko primi)
Kako se pravi: Umutiti jaje sa šećerom, pa dodati maslac na sobnoj temperaturi, cimet i med. Mutiti mikserom i dodavati postepeno brašno da se dobije smesa koja se ne lepi za ruke. Razvući oklagijom i modlom vaditi oblike. Peći u nauljenom i brašnom posutom plehu ili pek papiru 10tak minuta na 200C dok ne porumene.
Plazma šejk
-150 ml slatke pavlake
-200 ml mleka
-80 g mlevene plazme
Još:
Šlag (možete i malo slatke pavlake umutiti odvojeno)
Toping od cokolade
Dakle malo sastojaka i puno mućenja. Poenta dobrog sejka je u dužem mućenju, tako da je najbolje da koristite stapni mikser ili blender. Treba da bude penasto – kremast, ali nikako mnogo tečan.
Uživajte u svemu ovome sa svojom decom i prijatno!
Autor: Dragana Vučković, BrainOBrain Višnjička Banja